Kielverhalen

Politie steekt stokje voor legale hennep

Henk Susebeek heeft een droom. Hij wil van hennep een duurzaam huis bouwen. Maar de politie heeft er een stokje voor gestoken. 

Achter een landbouwschuur in de buurtschap Miste ligt een klein hennepperceel. Tweehonderd vierkante meter meet het stukje landbouwgrond officieel. Het perceel dient als proefveld voor legale hennepteelt. Henk Susebeek huurt het stukje grond om te experimenteren met de productie van duurzame bouwmaterialen. Maar de politie heeft woensdagochtend alle planten weggehaald.

Politie
Dinsdagmiddag liet een woordvoerder van de politie weten dat er werd uitgezocht of Susebeeks hennepteelt was toegestaan, of niet. De woordvoerder kon destijds geen bevestiging geven of het perceel geruimd zou worden. De volgende ochtend maakte de politie er direct werk van. In de grond van het perceel zitten nu allerlei gaten, waar een dag eerder nog enkele tientallen hennepplanten stonden.

Vezelbeton
Susebeek wil graag een huis bouwen van vezelbeton: een goedkoop en duurzaam bouwmateriaal. Het is een mengsel van kalk, hennepvezel en water. Wanneer die ingrediënten in de juiste verhouding worden gemengd, ontstaat een stevige buitenmuur die goed isoleert en tegelijkertijd ventileert.

CBD Project
Daarom heeft hij zich aan het begin van dit jaar aangemeld bij het CBD Project. Dat project is door het bedrijf LaCassini Research uit Enschede opgezet om legale hennepteelt makkelijk te maken. Het bedrijf test normaal gesproken de inhoud van cannabisproducten voor diverse partners. Het CBD Project was een manier om zowel het bedrijf als het gebruik van medische cannabis op de kaart te zetten.

Om de hennepteelt legaal te houden, gebruikt het project een wettelijke bepaling die boeren normaal gesproken vrijstelt van strafrechtelijke vervolging. De Europese Commissie heeft namelijk een lijst opgesteld van 51 rassen die zijn toegestaan. Van zulke rassen mag je touw, jute of vogelzaad maken.

Hennep
De toegestane henneprassen produceren vrijwel geen psychoactieve stoffen zoals THC. Bloemen van zulke rassen zullen dus nooit in de coffeeshop te koop zijn. Maar je kan wel andere dingen doen met de bloemen van vezelhennep. Daar zit namelijk de stof cannabidiol (CBD) in. En die stof wordt steeds populairder als alternatief medicijn tegen chronische ziekten, zoals reuma of Multiple Sclerose (MS).

Maar de productie van CBD ligt weer op gespannen voet met de Opiumwet. Want de teelt van vezelhennep is alleen toegestaan als er touw, jute of vogelzaad van wordt gemaakt. Cannabidiol is weliswaar legaal, maar het is niet toegestaan om kruidenextracten van cannabis te maken. Daardoor verkopen drogisterijen en webshops legaal flesjes met CBD-olie, terwijl die nergens in Nederland geproduceerd mogen worden.

Legaal
Of hennep legaal is, hangt dus af van het uiteindelijke doel. Susebeek zegt dat hij vezels wil gebruiken om er hennepbeton van te maken, wat in principe is toegestaan. Hij heeft zich zelfs ingeschreven bij de vereniging Kalkhennepbouw Nederland. Desondanks stuurde de Politie Oost-Nederland eind juni een dagvaarding naar Henk Susebeek. Zijn teelt was volgens de politie ‘niet legaal’.

Een woordvoerder van de politie houdt vol dat de heer Susebeek niet aan alle voorwaarden voor legale hennepteelt voldoet. “Hij had zich bijvoorbeeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moeten aanmelden, en dat is niet gebeurd”, klinkt het aan de telefoon. Maar de RVO laat zelf weten dat er geen mogelijkheid is om hennepteelt bij hen te registreren. Je kan hoogstens subsidie voor vezelhennep bij de organisatie aanvragen. Er zouden verder ‘een aantal dingen’ niet kloppen aan de teelt van Susebeek. De politie wil die zaken niet uitgebreid in de krant bespreken, omdat de verdachte nog niet is gehoord en het onderzoek nog loopt.

Landeigenaar
De landeigenaar van het perceel, die niet met naam genoemd wil worden, snapt er niks van. “Vorige week stonden er ineens twee agenten in burger naast de hennepplanten. Ze waren al aan het bespreken of de shredder moest komen, om alle planten te vernietigen.” De landeigenaar vreest dat hij ook als verdachte in deze zaak wordt aangemerkt. Hij dacht dat hij volledig op het papierwerk van het CBD Project kon vertrouwen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie verzekerde deelnemers een aantal maanden geleden nog dat zij ‘niet in de problemen’ zouden komen door deze teelt. Het blijft onduidelijk wat er in de tussentijd precies veranderd is.

Werkwijze
LaCassini Research is onder druk van Justitie gestopt met het CBD Project. Het bedrijf heeft de website van het project offline gehaald. Twee weken geleden bezocht een team van politieagenten, medewerkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Milieu-inspecteurs van de gemeente Enschede het bedrijf. De Landelijk Coördinator van het Hennepteam, John Jespers, was daarbij aanwezig. Hij sommeerde dat LaCassini Research direct moest stoppen met het CBD Project. Jespers wil niet ingaan op vragen over de werkwijze van de politie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén