Kielverhalen

Coffeeshop Aarden in Goes wil transparante wiet

Dit verhaal verscheen op AD.nl

GOES – Bij coffeeshop Aarden gaat sinds deze week elk zakje softdrugs vergezeld van een briefje met de uitslag van een laboratoriumtest. De tests vinden echter plaats in een illegaal lab.

Strikt genomen zijn softdrugs illegaal. Er zijn daarom geen officiële kwaliteitscontroles. Regelmatig bevatten softdrugs verboden pesticiden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Blowers weten eigenlijk nooit precies wat ze roken.

Coffeeshophouder Gerard Aarden wil daar verandering in brengen: zijn softdrugs gaan vergezeld van etiketten met een speciale barcode die met een smartphone gescand kan worden. Vervolgens opent de telefoon automatisch een internetpagina met het volledige testrapport. Alles staat er op: de hoeveelheid werkzame stoffen, maar ook of er gevaarlijke pesticiden of zelfs schimmels in het product zitten.

kwaliteitscontrole-wiet

Aarden, eigenaar van de twee gelijknamige coffeeshops in Goes en Vlissingen, laat zijn handelswaar testen bij Cannabytics, dat in zijn laboratorium de precieze samenstelling van de softdrugs kan achterhalen. Maar Cannabytics is een illegaal testbedrijf. Het beschikt niet over de juiste vergunningen. Er is daarom geen controle of de analyses op de juiste manier uitgevoerd worden.

De eigenaar van Cannabytics, Greg Dennett, geeft dat toe. “Maar iemand moet de ballen hebben om hiermee te beginnen”, zegt hij. Dennett ziet zichzelf als cannabisactivist die vooruitloopt op eventuele legalisering van kwaliteitscontroles in de coffeeshopbranche.

Omdat gestandaardiseerde testmethoden op dit moment ontbreken, is er geen zekerheid dat de uitkomsten van de labanalyses kloppen. Dat steekt Gerard Aarden. “Wij willen weten wat er precies in onze producten zit. Dat kan alleen als de overheid ruimte geeft voor kwaliteitscontroles.”

menukaart-coffeeshop-aarden
Het Openbaar Ministerie zegt dat kwaliteitscontroles ‘formeel strafbaar’ zijn wanneer die buiten een coffeeshop plaatsvinden. Een testbedrijf zou wel een ontheffing van de Opiumwet kunnen krijgen, als het voor legale wiettelers rapporten opstelt. Softdrugs transporteren van en naar een testbedrijf is in ieder geval niet toegestaan.
In de Tweede Kamer wordt nu gepraat over de initiatiefwet Gesloten Coffeeshopketen. Die wet zou legale cannabisteelt voor coffeeshops en kwaliteitscontroles mogelijk maken. Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt wiet ‘een sluipmoordenaar’ en maakt zich zorgen over de ontwikkeling van jongeren die langdurig cannabis gebruiken. “Zo’n sluipmoordenaar moet je bestrijden en daar plak je geen overheidssticker met ‘oké’ op.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén