Kielverhalen

Dit kan je bereiden als je een veganist op bezoek krijgt

Bij de vleesetende Nederlander slaat doorgaans blinde paniek toe wanneer een veganist op bezoek komt. ‘Wat kunnen we dan nog eten?!’ Gelukkig voor de veganistenvriend hoef je je gasten echt niet op een houtje te laten bijten.

Dit verhaal verscheen op de website van Brandpunt

Veganisten staan bekend om hun beperkte konijnenvoerdieet. Tenminste, dat beeld overheerst bij veel vleeseters, die vooral de voedingsmiddelen zien die je níet mag serveren. Geen blokjes kaas, geen plakjes worst, geen frikandellen bij de friet, geen mayonaise, en zelfs paprikachips mag niet, want gek genoeg zit daar melk in.

Dan blijft de vraag over: wat eten veganisten in vredesnaam wél? Welnu, hier een lijstje overheerlijke gerechten waarbij je een stukje dood dier echt niet hoeft te missen.

Door Jeremy Keith

Fluwelen linzensoep met roggebrood

De linze is een peulvrucht die geliefd is bij vegetariërs vanwege het hoge eiwitgehalte. Linzen zijn bovendien erg goedkoop en een bron van vezels. Deze fluwelen rode linzensoep is een makkelijk recept, waar je ook nog eens allerlei groenten zoals broccoli, courgette en wortels in kan verstoppen, om stiekem een supergezonde maaltijd in het leven te roepen.

Serveer de soep met een paar sneedjes rogge- of zuurdesembrood, om het feest compleet te maken. Net als erwtensoep kan je dit gerecht een paar dagen bewaren, zodat je maar één keer hoeft te koken voor meerdere maaltijden.

Kurman Photography

Aziatische curry met rijst

In Aziatische landen is een veganistisch dieet relatief gebruikelijk. Dat is de uitkomst van een mengelmoes van religie, gebrek aan koopkracht en een lange traditie van plantaardig koken.

Het zijn dan ook bij uitstek de Aziatische curry’s die het erg goed doen bij veganisten. Of dat nou rode of groene curry is, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ze zijn allebei volledig op plantaardige basis te maken. Er is zelfs binnen de rode en groene curry’s een enorme variëteit aan ingrediënten mogelijk. Maar om je op weg te helpen: hier staat een makkelijk recept van een veganistische rode curry, en hier leer je hoe je zelf een diervrije groene curry maakt.

Pompoen met kaneel uit de oven

Het klinkt misschien als een uit de hand gelopen verstandshuwelijk, pompoen en kaneel, maar het is een fantastische combinatie. Als je het in de oven bakt, is het een smaakvol en gezond alternatief voor friet. Met een klein beetje moeite kan je een ovenschaal vol knapperige lekkerheid tevoorschijn toveren. Besprenkel het geheel met wat zwarte peper en rozemarijn om het helemaal af te maken. Je kan de knapperige pompoenstukjes serveren met aioli, een soort knoflooksaus voor veganisten. Op die manier ga je het bijna jammer vinden als je weer patat met mayo en een frikandel moet eten.

Pitabroodje falafel

Zelfs als je niet van plan bent om te koken is het doodeenvoudig om een veganistische keuze te maken. Falafel is namelijk een veganistische snack die bij elk dönerkebabzaakje wel ergens in een lade ligt. Voor wie onder een menhir heeft gelegen: falafel is een gekruid mengsel van gestampte kikkererwten die eventjes gefrituurd zijn.

Als je graag de blits wil maken, kan je ook zelf falafel maken. Je hoeft niet per se met kikkererwten te beginnen. Het is ook mogelijk om bijzondere falafel te maken op basis van rode biet, aubergine, doperwten of linzen.

Stop de falafel in een pitabroodje met wat sla, tomaat, augurk, ui, rode kool en een saus naar keuze voor optimaal genot.

Chocoladetaart

Met bovenstaande recepten heb je je veganistenvrienden natuurlijk al een godenmaal voorgeschoteld. Als kers op de chocoladetaart kun je hen natuurlijk nog dit hemelse toetje voorschotelen. Het geheim van een veganistische chocoladetaart is dat je de boter vervangt door kokosolie, en dat je in plaats van melk gewoon wat amandelmelk gebruikt.

Eet smakelijk!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén