Kielverhalen

Feestgangers weten wel raad met een verlaten bedrijventerrein

Leegstaande ruimtes op bedrijventerreinen zijn ideaal voor illegale raves, een soort pop-upfeesten. Krakers breken de deuren open en slepen vrachtwagens vol met geluidsapparatuur naar binnen. Welkom in de wereld van teknofeesten.

Dit verhaal is gemaakt voor Brandpunt

“Ik zag midden in de nacht een wagen over mijn terrein rijden. Dus ik pakte een honkbalknuppel en liep naar buiten. Toen bleken er ineens 150 auto’s buiten te staan”, vertelt Gabor Verweij, de tourmanager van Golden Earring.

Ongenode gasten

Verweij huurt een pand op het bedrijventerrein Spaanse Polder in Rotterdam. Maar die nacht waren er ineens tientallen ongenode gasten aanwezig. Ze hadden zich toegang verschaft tot een naastgelegen kelder. “Een bekend groepje krakers had de boel opengeslepen en in de kelder hun geluidsapparatuur neergezet”, zo legt hij uit. “Er kwam een hoop herrie mee naar buiten.”

Tekno is een elektronische muzieksoort. Het lijkt misschien alsof het verkeerd gespeld staat, maar er zijn grote verschillen met techno wat echt een andere stroming is. De muziek kenmerkt zich door een dreunende bas, breakbeats en vage boventonen die aan een soort misthoorn doen denken. Het wordt doorgaans op enorme muren van speakers afgespeeld, die samen tientallen kilowatts aan vermogen hebben.

De tekst gaat verder onder de video

Free parties’, zoals de feesten wel eens genoemd worden, zijn evenementen die de krakersbeweging organiseert. Voor zulke feesten wordt geen vergunning aangevraagd, dat is juist de hele bedoeling. Teknofeesten worden regelmatig in verlaten bedrijfspanden gehouden, maar soms ook in de buitenlucht.

“De lol aan een illegaal feestje vind ik de brutaalheid”, vertelt Gert uit Haarlem. Hij helpt zelf ook wel eens met de opbouw van zulke feesten. “Je doet iets wat niet mag, en dat geeft een bijzondere sfeer. Iedereen voelt zich vrij en tegelijkertijd is er een groot gevoel van saamhorigheid.”

Het is juist die sfeer die de feestjes bijzonder maken, bevestigt Jorn uit Breda. “Het hele gebeuren eromheen zorgt al voor extra spanning.” Met enige regelmaat trekt hij eropuit om dergelijke illegale feesten te bezoeken. Dat is lekker goedkoop, want bij tekno wordt geen entreegeld geheven. Dat staat volgens hem in schril contrast met legale feesten “waar je een klein fortuin kwijt bent voor een nachtje feesten.”

‘Doorgesnoven malloten’

“Een stel doorgesnoven malloten”, noemt Verweij de teknobeweging. “Ik heb ook wel eens geprobeerd een feestje te geven in die kelder naast mijn studio. Maar dat mocht niet van de gemeente. ‘Veel te gevaarlijk’, zeiden ze tegen mij. Er is maar één nooduitgang, die ook nog eens te smal zou zijn, en er zou brandgevaar dreigen. Maar die idioten slijpen de boel gewoon open en dan mag het wel.”

Het steekt hem nog altijd dat de politie op de betreffende avond niet direct ingreep. “Als we dat feest nu gaan schoonvegen, dan wordt het bloedvergieten, zeiden ze tegen mij. Ze vonden het een beter plan om afspraken te maken met de organisatie op welk tijdstip ze zouden stoppen.”

Gert vertelt dat verlaten gebouwen op bedrijventerreinen juist een ideale locatie kunnen zijn voor teknofeesten. “Het grootste gedeelte van de industrie stopt vanaf 18.00 uur met werken, en in het weekend zijn ze er meestal niet”, legt hij uit. Teknoërs zijn zelf ook gebaat bij het voorkomen van geluidsoverlast, want dan kunnen ze langer doorgaan met feesten. “Het voelt als een overwinning als het feest niet wordt opgerold.”

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén