Kielverhalen

Poseren op de foto met een tijger: ‘doe het niet!’

Je ziet het regelmatig op sociale netwerken voorbijkomen: mensen die op hun profielfoto poseren met een tijger. Maar die foto’s blijken lang niet zo cool te zijn als het lijkt.

Dit verhaal verscheen op de website van Brandpunt

Bonita van Es (zie foto) was afgelopen zomer in Thailand, en liet zich overhalen om met een tijger op de foto te gaan. In toeristische steden werden flyers verspreid van tientallen dierentuinen waar je met wilde dieren op de foto kunt gaat.

Omdat Bonita had gehoord dat Tiger Kingdom goed omging met haar dieren, besloot ze het eens te proberen. Maar dat bleek nog best gevaarlijk te zijn. “De tijger zat opgesloten in een kooi, en ik moest naar binnen met twee begeleiders. Die mensen hadden alleen een dunne stok bij zich, waarmee ze op de neus van de tijger moesten slaan om hem in bedwang te houden”, vertelt ze in een telefoongesprek. Van te voren moest Bonita een uitgebreide verklaring ondertekenen waarin stond dat ze zelf verantwoordelijk was voor eventuele verwondingen die de tijger zou veroorzaken.

‘Stop met tijgerselfies’

Onlangs riep de datingapp Tinder haar leden op geen selfies meer te plaatsen met wilde dieren. ”It’s time for the tiger selfies to go”, liet het datingplatform via een blog weten. Tinder zegt dat wilde dieren zoals tijgers worden misbruikt voor commerciële doeleinden.

Dat bevestigt Barbara van Genne van stichting Vier Voeters. “Het is eigenlijk nooit in het belang van het dier zelf. Het is voor roofdieren heel stressvol wanneer ze met mensen moeten knuffelen”, zegt de dierenrechtenactiviste tijdens een telefoongesprek.

“Bovendien zijn de dierentuinen vaak in handen van grote criminele netwerken die handelen in beschermde diersoorten”, legt Barbara uit. Ze noemt een voorbeeld uit Zuid-Afrika, waar leeuwen gefokt worden zodat toeristen met jonge roofdieren op de foto kunnen. “Als die dieren dan te groot en gevaarlijk zijn, worden ze in het wild losgelaten zodat jagers ze kunnen neerschieten. Daarna worden de botten en huid verkocht op de zwarte markt. Op die manier verdient het netwerk drie keer geld aan de beschermde diersoort.”

Tiger Temple gesloten vanwege dierenmishandeling

De meest bekende plek waar je tijgerselfies kon maken is de zogenaamde Tiger Temple in Thailand. Inmiddels bestaat die plek niet meer, want dieren die in de ‘tempel’ leefden werden zwaar mishandeld.

De tekst gaat verder onder de video

Edwin Niek van de stichting Wildlife Friends International heeft 15 jaar lang gewerkt om de tempel in Thailand te sluiten. “Dat was erg lastig, want het is een lucratieve business”, vertelt hij tijdens een telefoongesprek. “Bovendien werd de tempel geleid door een aantal boeddhistische monniken, wat de zaak extra gevoelig maakte.”

Edwin werd drie keer aangeklaagd wegens smaad. Maar die rechtszaken heeft hij gewonnen, want hij kon aantonen dat de Tiger Temple beestachtig met haar dieren omging. De tijgers werden constant verdoofd met kalmeringsmiddelen, zodat toeristen veilig met de dieren op de foto konden. Bovendien werden de dieren doorgefokt. Daardoor werden er constant welpjes geboren die last hadden van de gevolgen van incest. De dieren werden getergd door zwakke heupen, een slechte rug, en allerlei gerelateerde gezondheidsproblemen.

Mishandeling gaat door

Toch heeft Edwin er weinig vertrouwen in dat mishandeling van de beschermde diersoort voorbij is. “Ik heb gehoord dat de monniken een vergunning hebben gekregen voor een nieuwe dierentuin”, zegt de dierenrechtenactivist. “Ze zouden al bezig zijn om 107 tijgers over te nemen van een andere tijgerfarm.” Hij noemt het een ‘slecht gegeven’ dat de tijgerhandel nog altijd zo lucratief is, en dat er blijkbaar nog zoveel mensen zijn die het leuk vinden om met zo’n roofdier op de foto te gaan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén