Kielverhalen

Zeeuwse burgemeesters willen lachgas als partydrug provinciaal aanpakken

VLISSINGEN – De Zeeuwse burgemeesters ijveren voor een provinciale aanpak van lachgas. Gemeenten vrezen voor overlast en bovenal voor gezondheidsproblemen bij gebruikers. Verkopers ontraden een verbod. Zij denken dat lachgas daardoor in het illegale circuit zal belanden. 

Dit verhaal verscheen eerder op pzc.nl

,,Helaas is lachgas op dit moment niet verboden”, zegt de burgemeester Harald Bergmann van Middelburg en tevens de Zeeuwse korpsbeheerder. De burgemeester heeft daarom vorige week met de Middelburgse gemeenteraad besproken of de verkoop van lachgas verboden kan worden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Zo’n verbod staat er nog niet in, maar de VNG heeft al een modelverordening klaar liggen.

Lachgastaxi

,,Lachgas is niet bedoeld voor gebruik”, zegt de burgemeester. ,,Toch weten we dat het wel gebeurt. Soms gebruiken mensen zelfs terwijl ze achter het stuur van de auto zitten.” Gebruikers kopen hun lachgas legaal online, in de horeca of via een ‘lachgastaxi’, die de ballonnen gewoon thuis komt brengen. Zo is er een professioneel circuit in Zeeland ontstaan wat op grote schaal lachgas levert. Vrijdagavond werd bijvoorbeeld een bestuurder in Kruiningen aangehouden die 30 lachgastanks in zijn auto had liggen. Zulke transporten zijn niet toegestaan vanwege milieuwetgeving.

Cowboys

,,Lachgas is in handen van cowboys”, geeft Leon Riemers toe, die optreedt als woordvoerder van de branchevereniging Verantwoordelijke Lachgas Leveranciers (BVLL). Als groothandelaar in lachgas probeert hij al jaren om de levering van lachgas te reguleren.

Lokale regulering

Riemers denkt dat een algeheel gemeentelijk verbod de situatie juist erger maakt. ,,Lachgas verdwijnt dan in het illegale circuit. Dan heb je geen toezicht meer, kun je geen voorlichting geven en neemt de overlast toe.” Maar, hij is wel voor lokale regulering. Hij pleit ervoor om verkopers te registreren en hen verantwoordelijk te maken voor voorlichting, preventie en toezicht op het gebruik.

Verlammingsverschijnselen

Burgemeesters willen het gebruik juist uitbannen. Bergmann wijst op de gezondheidsrisico’s, zoals bloedarmoede of zelfs verlammingsverschijnselen. Hij wil daarom voorkomen dat jongeren lachgas gaan gebruiken. Volgens de burgemeester zijn er voldoende instrumenten om het gebruik tegen te gaan. ,,Wij staan niet met lege handen.”

Overigens werkt het kabinet aan een lachgasverbod. Er ligt een wetsvoorstel waarin lachgas per 1 januari 2021 onder de Opiumwet valt. Het kabinet wil dat verbod doorvoeren om recreatief gebruik van lachgas tegen te gaan. De Zeeuwse burgemeesters willen vooruitlopend op dat verbod al stappen ondernemen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Kielverhalen

Thema door Anders Norén